„Fish & chips“ е традиционно за Великобритания бързо хранене, предлагащо хрупкави картофки и панирана бяла риба (треска). Тази любима на англичаните храна се гарнира с машипийс (пюре от грах и мента) и се залива с малцов оцет.
За приготвяне на наистина качествена порция риба и картофки се изискват умения:
- на първо място рибата трябва да е прясна
- картофите трябва да са подходящ сорт, нарязани по определен начин
- мазнината също е от значение
- технологията за пържените картофи трябва да се спазва, използва се двойно пържене
- панировката трябва да е хрупкава след изпържване
- пюрето от грах се приготвя 12 часа
- за сервиране се използва щампована като стар вестник хартия и малцов оцет
За приготвяне на истински “Fish & chips”, ние внесохме от Великобритания автентично оборудване за производство на риба и картофки. Също така използвахме консултанти от Англия за да научим технологията за приготвяне на тази така любима за англичаните храна.