Ресторант „Ракия“

Ресторант „Ракия“ предлага модерна интерпретация на богатата ни българска кулинарна традиция и празнува богатството на нашето национално питие – ракията.

Интериорът е модерен, издържан в неутрални и изчистени форми. Националното ни наследство и етнос се издават само по стилизиран мотив на самоковска шевица, черно бели фотографии и автентичен казан за ракия. Шоу-кухня и студена витрина, от която гостите могат да си изберат месото и да видят как то се приготвя на скара на дървени въглища, е една от основните атракции на ресторанта.

Вкусовата палитра на ястията и скарата е определено българска, но поднесени по модерен, гурме начин. Подправките са майсторски подбрани, за да подчертаят свежите български продукти, без да ги доминират. Ястията са прясно приготвени с минимална обработка, за да се подчертае свежестта на продуктите.

Съвременният прочит на традиционните ястия започва още от салатите. Зелената салата например е представена в 4 гурме варианта – с маринована в лимон и билки, пастърма с пушена пъстърва и гризини, с мариновани тиквички и доматена емулсия, с печени домати с чесън.
Гурме темата продължава с предястията, където дори такива класически ястия като зеленчуците на скара са обогатени с меко козе сирене, подправки и дресинг от зехтин и горчица.

Скарата е гръбначният стълб на менюто – разчита се изцяло на прясно месо приготвено в шоу-кухнята пред клиентите на дървени въглища.
Основните ястия най-ярко демонстрират съвременния прочит на класическите български ястия. Сред тях са свински котлет с билкова коричка, пилешки гърди фламбирани в кайсиева ракия, свинско вретено с праз, орехи и сини сливи. Има дори ястие „Манджа с грозде“ – пилешки гърди със сметана, червен лук и разбира се грозде.

Сред десертите присъства баница с тиква и орехи сервирана с карамелов сос и запечена ябълка с орехи, мед и канела.